Peste hotare se caută, în special, persoane calificate. Sursa: REUTERS
La mijlocul deceniului trecut, Spania şi Italia erau statele unde românii plecau în masă în căutarea unui loc de muncă. Acum, ţările nordice devin ţinta principală. Estimativ, peste 100.000 de români au plecat la muncă în Europa anul trecut. Deşi 11 state aplică restricţii pentru cetăţenii din România, spaţiul european a rămas locul unde mulţi români visează încă să muncească.
Care sunt metodele prin care poţi prinde un job în Europa
În urmă cu şase-şapte ani, statisticile relatau că ieşeau din ţară şi peste 500.000 de români pentru a munci în Europa, în special în Italia şi Spania. Cele mai multe posturi oferite conaţionalilor în aceste state erau în sistemul sanitar, lucru acasă– ca bone şi menaj, ori în agricultură.
Acum, în Italia şi Spania se ajunge mai mult prin pile, mai exact prin intermediul românilor stabiliţi acolo care caută locuri de muncă şi pentru restul familiei rămasă acasă.
"Lucrez ca asistentă medicală de peste cinci ani în Roma. Anul trecut, fratele a vrut să vină şi el în Italia. Pentru că nu prea mai sunt scoase posturi pentru străini, şomajul fiind mare şi aici, a trebuit să întreb prin prieteni şi colegi dacă ştiu pe cineva care angajează. I-am găsit astfel un post de şofer", povesteşte Gabriela Roman (35 de ani, Galaţi).
Trei căi de "vânătoare"
În schimb, în restul Europei se ajunge doar prin depunerea de CV şi interviu. "Sunt trei metode pentru a aplica la un post. Mai întâi, prin ofertele de muncă pentru străinătate de la Casa Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Apoi, prin intermediul firmelor de recrutare şi plasare a forţei de muncă. Şi, în final, pe cont propriu – urmărirea site-urilor internaţionale de locuri de muncă", explică Laurenţiu Baican, recrutor de forţă de muncă şi spe