Pudra de ochi, rujul, cremele folosite de femei zilnic, precum şi carnea procesată din comerţ sunt suspectate că favorizează dezvoltarea celulelor maligne. Şunca şi cârnaţii, alimente periculoase. Sursa: SHUTTERSTOCK
Două studii prezentate zilele trecute atenţionează asupra unor cauze puţin ştiute ale cancerului. O cercetare făcută în Marea Britanie, la Universitatea Reading, arată că produsele de îngrjire ar putea fi implicate în apariţia cancerului de sân la femei, iar o alta, făcută în Suedia, a descoperit o legătură directă între consumul de carne procesată, cum ar fi şunca sau cârnaţii, şi dezvoltarea cancerului pancreatic.
Parabeni în ţesutul recoltat de la femei bolnave de cancer
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading (Marea Britanie) spun că au descoperit o substanţă chimică folosită în produsele de îngrijire zilnică în tumorile a 40 de pacienţi care suferă de cancer. Parabenii au fost identificaţi în mostrele de ţesut luate de la 40 de femei cărora li s-au făcut masectomie (înlăturare chirurgială a sânului) între anii 2005 şi 2008.
Parabenii au proprietăţi estrogenice, care joacă un rol important în răspândirea cancerului la sân. Ei se găsesc şi în produse de machiaj, în loţiunile de bronzat şi în paste de dinţi, dar şi în carnea procesată.
Pentru studiul amintit, oamenii de ştiinţă au colectat 160 de mostre, câte patru de la fiecare femeie inclusă în studiu. Cercetătorii au descoperit că 99% dintre mostre conţineau cel puţin un paraben şi 60% câte cinci tipuri. Aceşti parabeni sunt, de fapt, E-uri.
Produsele de îngrijire care le conţin rezistă pentru perioade lungi de timp, şi cinci ani, pe când cele fără parabeni au termen de valabilitate redus şi trebuie ţinute în condiţii speciale.
Parabeni în produse naturale
"Parabenii sunt de mult timp bănuiţi că ar fi i