Statul a pierdut 5.000 de hectare de pădure în judeţul Buzău după ce autorităţile care ar fi trebuit să îi apere interesele au cedat în mod surprinzător.
Haosul care guvernează problematica retrocedărilor terenurilor către foştii moştenitori a generat de multe ori suspiciuni de fraudă în afacerile cu drepturile litigioase cumpărate de diverşi samsari, cunoscuţi şi ca procuratori, de la foştii proprietari. Un astfel de caz cel puţin dubios este la Buzău şi are ca miză 5.000 de ha de pădure care a dispărut extrem de rapid din proprietatea statului beneficiind de complicitatea evidentă a unor responsabili din instituţiile publice.
România liberă vă prezintă modul în care o societate comercială, Forestiera Ardeleană SRL, a obţinut suprafaţa amintită de pădure după mai multe manevre care nasc serioase suspiciuni de ilegalitate. Astfel, potrivit documentelor deţinute de RL, miza din acest dosar o reprezintă recuperarea a aproximativ 12.000 de ha pădure - jumătate de pe raza judeţului Buzău, jumătate în Covasna, care au aparţinut în anii '40 fostei societăţi pe acţiuni Ardeleana pentru Industria Forestieră. Dacă la Covasna, problema se află încă pe masa judecătorilor, la Buzău problema a fost rezolvată rapid după apariţia în schemă a unui procurator, Gheorghe Ceteraş.
Alba-neagra cu revendicări
Iniţial, în 2005, Gheorghe Petre Vlad Poenaru şi surorile sale, Ştefana Alexandra Poenaru şi Daniela Maria Voica Marinescu, au depus la Comisia locală din comuna Gura Teghii judeţul Buzău, o cerere de retrocedare a suprafeţei de 5.000 de ha de pădure. Un an mai târziu, Gheorghe Poenaru jr, Daniela Marinescu şi Alexandra Poenaru înfiinţează SC Forestiera Ardeleană SRL.
Solicitarea celor trei, potrivit actelor deţinute de RL, a fost făcută în nume propriu, ca fii ai lui Gheorghe Poenaru, fost acţionar al vechii societăţi din anii 1940, Ardeleana pentru Ind