Mihai Eminescu a fost comemorat la Penitenciarul de la Cricova. Puşcăriaşii i-au recitat versurile şi au încercat să înţeleagă în ce fel poetul le-a influenţat viaţa. Angajaţii închisorii spun că astfel de şedinţe de terapie prin artă îi fac pe condamnaţi, măcar pentru o clipă, să uite unde se află.
Întrunirea, la care au participat şapte tineri, a avut loc în biblioteca instituţiei, singura încăpere fără gratii. Printre cei prezenţi la acţiunea cultural-artistică era şi Leonid, un tânăr de 23 de ani care s-a însurat recent în penitenciar. Leonid e considerat un mic artist. Anul trecut a jucat rolul lui Hiperion în piesa „Luceafărul", de Mihai Eminescu, pusă în scenă de deţinuţi. Tânărul le-a recitat colegilor săi câteva strofe.
Este împătimit de poezie şi Ion Vasilache. Scrie versuri şi speră să le poată edita primăvara aceasta, când va fi eliberat. Ion a recitat „Testament"-ul, de Grigore Vieru, dedicat lui Eminescu. Şi, deoarece nimeni nu mai cunoştea pe de rost vreo poezie, câţiva deţinuţi au citit versuri din cărţi. Apoi, Andrei Romanov, şef de sector, le-a prezentat două strofe din „Luceafărul" din care lipseau câteva cuvinte. Tinerii trebuiau să ghicească ce e scris acolo. Jocul a fost pe placul tuturor, versurile eminesciene transformându-se... în folclor puşcăriaş. În loc de „Dă-mi pace, fugi departe", deţinuţii au considerat că ar fi mai potrivit „Dă-mi bani, fugi repede". Iar în loc de „M-a prins un dor de moarte", ei au scris „M-a prins un poliţist din sat".
„EU ÎL STIMEZ PE EMINESCU"
La sfârşit deţinuţii au fost întrebaţi ce rol a avut Eminescu în viaţa lor. „Nu sunt prea mare prieten cu poeziile", a recunoscut Alexandru. „Nu ştiu nimic de Eminescu. De mititel îs la închisoare. Am învăţat numai şase clase", a mărturisit Igor. „Eu îndeobşte n-am ştiut că pe 15 e ziua lui Eminescu", a zis Lioşa. Alexandru s-a dovedit însă a fi mai ver