Potrivit art. 48 alin. (9) din Codul fiscal şi pct. 41 din Normele de aplicare a Codului fiscal, toate bunurile şi drepturile aferente desfăşurării activităţii se înscriu în Registrul-Inventar şi constituie patrimoniul afacerii, informează fiscalitatea.ro. În conformitate cu prevederile OMFP 1040/2004, Registrul-Inventar, în cazul Persoanelor Fizice Autorizate serveşte ca document de înregistrare a bunurilor achiziţionate sau realizate, pe baza documentelor justificative. Se întocmeşte la contribuabili într-un singur exemplar, după ce a fost numerotat, şnuruit, parafat şi înregistrat la organul fiscal teritorial.
În ceea ce priveşte persoanele care obţin venituri din activităţi independente şi sunt obligate, potrivit legii, să organizeze şi să conducă evidenţa contabilă în partidă simplă sunt obligate ca cel puţin la sfârşitul exerciţiului financiar să efectueze inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, potrivit procedurii stabilite prin OMFP 2861/2009. Potrivit pct. 44 alin. (1) şi alin. (3) "Registrul-Inventar" (cod 14-1-2) este un document contabil obligatoriu în care se înscriu rezultatele inventarierii elementelor de natura activelor (stocuri materiale, obiecte de inventar, mijolace fixe etc.), datoriilor şi capitalurilor proprii, grupate după natura lor, conform posturilor din bilanţul societăţilor comerciale.
Elementele de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii înscrise în Registrul-Inventar au la bază listele de inventariere, procesele-verbale de inventariere şi situaţiile analitice, după caz, care justifică conţinutul fiecărui post din bilanţ.
Completarea Registrului-Inventar se efectuează în momentul în care se stabilesc soldurile tuturor conturilor bilanţiere, inclusiv ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare, după caz. Registrul-Inventar poate fi adaptat în funcţie