Mark Mobius, seful Templeton Emerging Markets, prezinta viziunea sa in privinta evenimentelor economice din 2011 precum si estimarile privind evolutia pietelor in 2012.
In 2011 perceptia privind economia globala a suferit o schimbare. Statele Unite nu au mai fost considerate motorul de crestere al lumii, atentia investitorilor fiind indreptata catre piete emergente precum India si China, singurele care au adus o raza de lumina intr-o economie mondiala dominata de stagnare si de criza datoriilor din Europa, potrivit Business Insider.
Pietele de capital au fost lovite inca de la inceputul anului de tulburarile politice din Africa de Nord si Orientul Mijlociu care au provocat schimbarile vechilor regimuri totalitare si cresterea cotatiilor la titei si gaze naturale.
Cutremurele si tsunamiul din Japonia au fost un alt motiv de instabilitate a pietelor, iar in cea de-a doua jumatate a lui 2011 s-a agravat problema datoriilor din tarile dezvoltate ce a determinat transferul de active din tarile problema catre economiile emergente, considerate de investitori mai putin riscante.
De abia catre sfarsitul anului politicienii s-au pus de acord cu privire la masuri concrete pentru solutionarea crizei economice, Statele Unite si-au consolidat sectorul privat prin stimulente fiscale precum reducerea impozitul pe venit, iar China a facut primii pasi in privinta unui program de masuri monetare, marturiseste Mark Mobius.
Daca se trage linie, tarile cele mai afectate au fost Egiptul, din cauza conflictelor politice, Turcia, Ungaria, si Polonia, datorita fluctuatiilor din pietele de capital si a reticentei investitorilor si India care trebuit sa adopte masuri monetare stricte pentru a controla cresterea inflatiei.
Cum va arata 2012
In timp ce unele tari dezvoltate se vor lovi in continuare de criza datoriilor suverane, multe economii emerge