Daca nu poti rezista unei prajituri sau chipsurilor, motivul ar putea fi cu totul altul decat lipsa ta de autocontrol. Un studiu realizat in SUA a scos la iveala faptul ca, in cazul unora dintre noi, limba are un al saselea simt, fiind dotata cu receptori nu doar pentru gustul sarat, acru, dulce, amar si picant, ci si pentru grasimi.
Initial, s-a crezut ca limba are receptori pentru 4 gusturi, dulce, sarat, acru si amar, apoi descoperindu-se ca mai exista un tip de receptori, pentru gustul picant.
Cercetarea de fata a aratat ca unii dintre noi avem o gena care ne face mai sensibili la gustul lipidelor, relateaza Daily Mail. Si, in mod paradoxal, nu acestia sunt predispusi obezitatii, ci ceilalti, care nu sunt sensibili la acest gust.
Pana acum se credea ca atractia fata de grasimi era cauzata de faptul ca unii oameni nu puteau rezista mirosului si texturii acestor alimente. Insa cercetatorii de la Scoala de Medicina de la Universitatea Washington au aratat ca, in realitate, poftele persoanelor obeze pentru alimente grase au de-a face cu nivelul unui receptor numit CD36. S-a demonstrat ca persoanele mai putin sensibile la gustul grasimii pot ajunge sa o consume in cantitati mult mai mari.
Si cu cat o consuma mai des, cu atat nevoia creste si vor cantitati din ce in ce mai mari pentru a-si satisface poftele, se arata intr-un raport publicat de Journal of Lipid Research.
Daca nu poti rezista unei prajituri sau chipsurilor, motivul ar putea fi cu totul altul decat lipsa ta de autocontrol. Un studiu realizat in SUA a scos la iveala faptul ca, in cazul unora dintre noi, limba are un al saselea simt, fiind dotata cu receptori nu doar pentru gustul sarat, acru, dulce, amar si picant, ci si pentru grasimi.
Initial, s-a crezut ca limba are receptori pentru 4 gusturi, dulce, sarat, acru si amar, apoi