Cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 15 erau date dispărute, aseară, după ce pachebotul Costa Concordia a naufragiat în Marea Mediterană, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
"Aţi văzut filmul «Titanic »? Exact aşa a fost", le-a spus, ieri, jurnaliştilor de la "Wall Street Journal" Valerie Ananias, o profesoară din Los Angeles în vârstă de 31 de ani.
"Eram la cină în clipa în care totul a început să se cutremure, lumina s-a stins, iar oamenii au început să strige ajutor. După ce sirenele au început să sune şi s-a dat ordinul de evacuare, am mers toţi la şalupe, dar nu au căzut toate în apă. Unele au căzut pe punte, mai mulţi oameni au fost răniţi", a povestit un alt turist, citat de presa italiană.
Din relatările pasagerilor, după ce pachebotul Costa Concordia a eşuat în apropierea insulei Giglio, evacuarea turiştilor a fost gestionată lamentabil.
Căpitanul de pe Concordia, Francesco Schettino, se afla ieri în stare de arest, fiind acuzat că a abandonat vasul la bordul căruia se aflau 3.200 de pasageri şi 1.000 de membri ai echipajului.
"Este o eroare umană"
Ministrul italian al Apărării, Giampaolo di Paola, a declarat ieri că "este vorba de o eroare umană" în cazul tragediei din noaptea de vineri spre sâmbătă.
"Erori care, din păcate se pot întâmpla oricând. Nave de astfel de dimensiuni nu pot trece atât de aproape de coastă", a spus ministrul italian, citat de "La Repubblica".
Anterior, procurorul de caz afirmase că "nava s-a apropiat prosteşte de mult" de ţărmul insulei Giglio, evocând o distanţă de doar 150 de metri.
MAE îi ajută pe români să revină acasă
La bordul Concordia s-au aflat şi 56 de români, 29 de turişti şi 27 de membri ai echipajului, care urmează să se întoarcă în ţară cu ajutorul MAE.
Sâmbătă, consulul general