Reforma în sistem e dorită de medicii tineri şi de cei ce nu mai vor să lucreze într-un mediu corupt. Rezistenţa este însă puternică în rândul şpăgarilor, care se tem că privaţii aduc reguli stricte. Sursa: REUTERS
La scurt timp după retragerea noii legi a Sănătăţii au apărut primele reacţii ale medicilor ce sperau să se facă ordine în sistemul sanitar.
Federaţia Sindicatelor Medicilor "Doctor Ioan Cantacuzino" a solicitat reluarea dezbaterilor şi axarea pe soluţii venite de la medici, nu din mediul politic.
"Sănătatea nu are culoare politică, iar interesele medicilor şi ale pacienţilor sunt convergente, în ciuda discursurilor care vizează obţinerea capitalului politic sau al profitului financiar", arată Florin Chirculescu, preşedintele Federaţiei. El mai spune că reforma nu poate fi asumată în exclusivitate de niciun partid, indiferent de doctrină.
"Reforma sistemului sanitar trebuie dezbătută în primul rând de specialiştii din Sănătate, aceştia fiind singurii care în perioada critică pe care o traversăm pot să stabilească priorităţile sistemului şi modalităţile prin care putem oferi sănătate publică", arată medicul.
Dezbatere fără prejudecăţi
Reprezentantul Federaţiei mai spune că reforma din sănătate este necesară şi dorită de medici. "Facem apel la o dezbatere publică transparentă şi fără prejudecăţi, în numele tuturor medicilor care îşi doresc o activitate profesională onorabilă, răsplătită prin respect public, eliberată de prejudecata vinovăţiei permanente a categoriei noastre profesionale. Facem apel la o dezbatere competentă, convinşi fiind că, numai astfel, adevăraţii beneficiari ai reformei, pacienţii noştri, vor avea cum să spere la viaţa decentă propusă de valorile europene pe care ni le-am asumat", conchide doctorul Florin Chirculescu.
"Comisioanele ar dispărea"