Manifestatiile violente care au avut loc in ultimele zile in Piata Universitatii din Capitala, dar si in alte orase din tara, ar putea avea efecte asupra economiei, dar si asupra mediului politic. Vezi care ar putea fi consecintele acestor miscari, in plan business, potrivit analistilor chestionati de DailyBusiness.ro.
Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata, crede ca singurul efect pe care protestele din ultimele zile il vor avea asupra economiei va fi cresterea costului de finantare externa a statului. Totusi, acest lucru nu ne va afecta prea mult, intrucat Romania nu se mai imprumuta in acest moment de pe pietele externe.
O eventuala retrogradare a Romaniei de catre agentiile de rating este putin probabila, in opinia lui Voinea. Si asta pentru ca exista un decalaj de timp intre evenimentele de acest gen si reactia agentiilor de rating.
"Agentiile de rating nu stau cu ochii pe Romania in fiecare zi, se uita la noi de doua ori pe an", explica Voinea.
In ceea ce priveste investitiile straine, seful GEA crede ca acestea nu vor fi afectate de evenimentele din ultimele zile, intrucat au scazut deja pana la un minim nemaiatins din 2002. In plus, majoritatea investitiilor straine directe din Romania reprezinta, practic, profit reinvestit sau alte miscari de capital, si doar 20% dintre acestea constau in capital nou-intrat in tara.
Totusi, daca protestele se vor prelungi pe o perioada de cateva luni, Voinea spune ca este posibil sa asistam la un deznodamant similar cu cel din Grecia si Italia: demisia Guvernului si instalarea unui executiv format din tehnocrati.
Si consultantul financiar Ionel Blanculescu considera ca, in prima faza, protestele din Piata Universitatii nu vor avea efecte economice. "Dar daca ele vor continua, atunci cu certitudine Romania va fi reevaluata, reincadrata