Creşterea costurilor de finanţare în euro şi o volatilitate mai mare a cursului de schimb leu/euro ar putea fi primele efecte locale ale deciziei şocante prin care agenţia americană de rating Standard&Poor's (S&P) a retrogradat nouă ţări din zona euro, însă înrăutăţirea calificativelor pentru state ca Spania şi Italia poate aduce României şansa de a se diferenţia în ochii investitorilor la nivel european având în vedere tabloul macro stabil şi măsurile de austeritate deja aplicate.
România se pregăteşte să bifeze o nouă vizită de evaluare din partea FMI, de la care analiştii aşteaptă un verdict pozitiv. Dacă recentele mişcări de protest se vor extinde, investitorii şi-ar putea forma o percepţie de instabilitate socială şi politică, ceea ce poate antrena riscuri mai mari concretizate în accesul mai scump la finanţare.
Vineri pe piaţa valutară cotaţiile se situau uşor peste pragul de 4,33 lei/euro, dar spre finalul zilei au urcat la 4,34, iar valutele din regiune şi euro şi-au accentuat declinul, după ce o sursă guvernamentală din zona euro a declarat că S&P este pe cale să retrogradeze mai multe ţări din regiune, mai puţin Germania şi Olanda.
La capitolul CDS (costul asigurării contra riscului de default), România a încheiat săptămâna la un nivel de 450 de puncte de bază (4,5 puncte procentuale), în scădere uşoară faţă de săptămâna precedentă, în timp ce prima de risc pentru Ungaria era la 675 de puncte.
"S-ar putea să apară momentul în care investitorii, pieţele, să înceapă să diferenţieze România. Sunt ţări europene în care măsurile luate deja de România sunt abia la început. România a trecut hopul măsurilor de austeritate. Dacă se opresc protestele, am putea să ne strecurăm poate cu un uşor avantaj. Scenariul cu cele mai bune şanse ar fi să scăpăm oarecum neatinşi. Dacă mişcările de protest se extind, se creează impresia de instabilit