Gestionarea corectă a deşeurilor ar crea noi locuri de muncă şi ar creşte cifra de afaceri a blocului comunitar, indică un studiu publicat recent de Comisia Europeană. Singura condiţie care trebuie îndeplinită pentru realizarea unei economii de 72 de miliarde de euro pe an este punerea integrală în aplicarea a legislaţiei europene în domeniul deşeurilor.
400.000 de noi locuri de muncă până în 2020 şi creşterea cifrei anuale de afaceri a sectorului Uniunii Europene de gestionare şi reciclare a deşeurilor cu 42 de miliarde de euro – iată ce efecte ar avea punerea în aplicare a legislaţiei europene în acest domeniu.
Studiul publicat Comisia Europeană arată că operaţiunile ilegale cu deşeuri din statele membre conduc la pierderea unor oportunităţi de creştere economică. Deşeurile trebuie să fie privite ca o resursă, iar îngroparea lor în sol denotă o lipsă gravă de viziune, atrage atenţia comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik. Oficialul european aminteşte că materialele reciclate sunt mai ieftine decât cele noi şi că reduc emisiile de gaze cu efect de seră şi dependenţa de importuri.
Raportul Comisiei Europene arată că sectorul UE de gestionare şi reciclare a deşeurilor este foarte dinamic şi oferă oportunităţi economice cu un potenţial uriaş de extindere. În 2008, cifra de afaceri de 145 de miliarde euro, înregistrată de acest sector, a reprezentat aproximativ 1% din PIB-ul UE şi 2 milioane de locuri de muncă. Respectarea politicii UE ar contribui la crearea unui sector cu 2,4 milioane de locuri de muncă şi o cifră de afaceri anuală totală de 187 de miliarde.
Studiul concluzionează că este nevoie de o mai bună informare cu privire la deşeuri. Apoi, o utilizare mai eficientă a principiului „poluatorul plăteşte” şi a instrumentelor economice precum creşterea costurilor de eliminare ar contribui la asigurarea respectării legislaţiei