Peste 20 de fragmente incandescente desprinse din sonda spaţială rusă Phobos-Grunt au căzut, duminică, în Oceanul Pacific, la 1.250 de kilometri vest de Insula Wellington, Chile.
„Potrivit calculelor noastre, impactul a avut loc la ora 17.45 GMT (19.45 ora României), fără a se înregistra victime", a declarat un reprezentant al Ministerului Apărării din Rusia, colonelul Valeri Zolotukhin, citat de AFP. Pe de altă parte, agenţia spaţială rusă Roscosmos a evitat orice comentariu referitor la reintrarea în atmosferă a sondei, iar duminică a întrerupt complet contactul cu presa.
Informaţii confuze
Roscosmos anunţase iniţial că Phobos-Grunt va cădea în Oceanul Indian, duminică, la ora 12.18 (ora României). Ulterior, agenţia spaţială rusă a revenit cu un nou comunicat, care arăta că sonda se va prăbuşi, cel mai probabil luni, în Oceanul Pacific. Sâmbătă, ruşii au pomenit din nou Oceanul Indian ca zonă de impact, iar duminică la ora 16.15 GMT (18.15 ora României), deci cu 90 de minute înainte de prăbuşirea efectivă, site-ul oficial al agenţiei anunţa faptul că sonda Phobos-Grunt va cădea „într-un punct mediu" situat în Oceanul Atlantic. Previziunile oamenilor de ştiinţă ruşi acopereau, astfel, o zonă foarte largă de pe glob, care cuprindea America de Sud, Africa de Vest şi de Nord, Europa, o mare parte din Asia, Australia şi Oceanele Atlantic şi Pacific.
Eşec după eşec
Sonda spaţială de peste 130 de milioane de euro a fost lansată pe 8 noiembrie anul trecut cu destinaţia Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, însă a intrat pe o traiectorie greşită şi a rămas în derivă pe orbita Terrei. Eşecul Phobos-Grunt este al cincilea suferit de industria spaţială rusă în 2011.