Dupa luni intregi in care tarile din zona euro au intampinat tot mai multe greutati in a se imprumuta si cei mai pesimisti analisti dadeau ca sigura disparitia monedei unice, evenimentele din ultimele zile au adus o gura de oxigen pentru Uniunea Europeana.
In primul rand, Italia si Spania au surprins pietele dupa ce au reusit sa imprumute 22 miliarde euro la dobanzi in scadere, ceea ce a condus la o apreciere a euro.
Spania a atras ieri 10 miliarde euro, o suma de doua ori mai mare decat estima, maturitatile obligatiunilor spaniole fiind pe trei ani si jumatate si patru ani.
Italia a vandut titluri de stat de 12 miliarde euro cu maturitatea la un an la un randament de 2,735%, la jumatate fata de dobanda platita in decembrie la o licitatie similara.
Unii analisti considera ca evenimentele economice din ultimele zile reprezinta un punct de cotitura in criza datoriilor si ca masurile Bancii Centrale Europene (BCE) s-au dovedit functionale.
Totodata, Portugalia a anuntat ca suplimenteaza o emisiune de obligatiuni programata saptamana viitoare, sperand se beneficieze de optimismul generat pe pietele financiare de rezultatele bune ale licitatiilor de obligatiuni ale Spaniei si Italiei, scrie Mediafax.
Agentia pentru administrarea datoriei statului va oferi la 18 ianuarie titluri pe 3,6 si 11 luni, iar suma vizata a fost majorata de la 1,5-1,75 miliarde de euro la 2-2,5 miliarde de euro.
O iesire a Greciei din zona euro, mai putin riscanta in prezent
O iesire a Greciei din zona euro reprezinta „un risc mai redus” de contagiune pentru restul tarilor in prezent, decat in urma cu doi ani, a precizat un parlamentar german, coleg de partid cu cancelarul german Angela Merkel, scrie Bloomberg.
„Nu am actionat din simpatie pentru Grecia, ci pentru ca am considerat ca criza de acolo ar putea afecta sistemul financiar. Cred c