Probabilitatea ca agenţiile de rating să reducă ratingul României ca urmare a protestelor violente din ultimele zile este destul de mică, însă la următoarele evaluări acest element va fi luat în considerare, a declarat pentru gândul Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
El a precizat însă că este de părere că imaginea României este grav afectată de protestele violente din ultimele zile.
"Perioada grea trecuse, măsurile de austeritate au fost luate de mult, economia se stabilizase, eram pe un traiect bun, investitorii începuseră să vorbească tot mai bine despre România. Protestele violente fac însă un foarte mare deserviciu imaginii României care este grav afectată", spune Dumitru.
"Nu cred că agenţiile de rating vor reduce ratingul României (ca urmare a violenţelor de stradă-n.red.), dar la următoarele evaluări pe care agenţiile le vor realiza acest element va fi luat în considerare", spune Dumitru.
La rândul său, europarlamentarul Theodor Stolojan, fost premier al României, este de părere că protestele de stradă nu pot afecta direct ratingul unei ţări, decât în măsura în care autorităţile nu reuşesc să le ţină sub control. "Dacă asemenea fenomene persistă, dacă Guvernul nu poate realiza un dialog direct cu cei care au puncte de vedere diferite, aceste lucruri încep să conteze", a declarat pentru gândul Theodor Stolojan.
Andreea Paul: "Se practică un joc periculos al dezinformării şi al învrăjbirii reciproce"
Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului Emil Boc, atrage atenţia că mişcările de stradă pot influenţa rating-urile României în anumite condiţii.
"Violenţa este păguboasă economic, pune în pericol siguranţa cetăţeanului şi alungă cu viteza sunetului turiştii, dar strada poate influenţa rating-urile României în cazul unei mişcări de protest haotice şi de durată care blochează activitatea economică şi,