Dupa ce Banca Austriei a decis sa impuna bancilor sa isi retraga expunerea pe Romania, iar Standard&Poor’s a redus ratingul la noua tari din zona euro, anuntand “nori negri” inclusiv asupra Romaniei, protestele soldate cu violente din Bucuresti vin ca o adevarata “bomboana pe coliva” pentru o economie fragila, dependenta in mare masura de “sentimentele” investitorilor.
Romania face, in prezent, echilibristica intre cresterea economica si recesiune. Ne aflam pe o coarda extrem de sensibila, iar orice pas gresit ne poate arunca direct in “plasa” crizei economice. In aceste cuvinte se poate rezuma, succint, viziunea expertilor economici asupra Romaniei.
Abia iesiti cu bine dintr-un an 2011 extrem de dificil, care cu artificii contabilicesti, a fost scos pe plus la capitolul crestere economica, romanii au fost loviti, in ultimele zile, de nu una, ci de trei vesti proaste.
Prima a fost decizia Bancii Austriei de a mentine prevederea prin care impune Erste Group, UniCredit Bank Austria si Raiffeisen sa isi limiteze finantarile in tarile din regiune. Pentru Romania, decizia are un impact major, in conditiile in care bancile austriece detin peste 30% din piata locala.
Potrivit analistilor, daca se va ajunge la retragerea expunerilor bancilor, Romania se va trezi intr-o criza financiara de proportii, in conditiile in care statul nu va mai avea acces la robinetul de bani oferit de austrieci.
A doua a fost decizia Standard&Poor’s privind retrogradarea ratingului a noua state din zona euro. In esenta, pentru Romania, asta se traduce printr-o scumpire a banilor. Practic, de acum incolo ne vom imprumuta mai scump, atat ca tara, cat si, probabil, ca si persoane fizice.
Cum aceasta veste negativa, venita vineri, nu era de ajuns, a urmat a doua veste proasta pentru economie. Satui de saracie, romanii au iesit in stra