Unul dintre subiectele aduse in atentie de presa in ultimele saptamani se refera la un interes mai mare pentru plasamentele in EURO in detrimentul celor in lei, tendinta confirmata si de cifrele oficiale publicate de BNR prin statisticile aferente lunii septembrie 2009. Se constata o scadere a soldului depozitelor persoanelor fizice in lei si o crestere a celor in valuta, situatie care s-a instalat deja incepand cu luna iulie 2009.
Traditional,exista o inclinatie ridicata pentru plasamentele in valuta in tara noastra. Intr-o economie in care referinta EURO este prezenta in multe segmente ale pietei, increderea precara in propria economie si moneda nationala isi pune amprenta si asupra comportamentului de economisire. Aproximativ 40% din economisirea persoanelor fizice este denominata in valuta, nivel care s-a pastrat relativ neschimbat (undeva intre 35 si 45%) in ultimii sapte ani, in ciuda procesului de convergenta parcurs de economia romaneasca si a cresterii de peste sapte ori a depozitelor populatiei. In plus, usoara scadere temporara catre 35% care s-a observat in 2005 poate fi pusa pe seama unui echivalent in lei mai mic al depozitelor in Euro, decat pe scaderea efectiva a soldului depozitelor in valuta.
Exista o corelatie intre gradul de dezvoltare economica si educatie economico-financiara si apetitul pentru Euro care se verifica in profil teritorial in Romania. Ponderi ridicate ale plasamentelor pot fi gasite in Bucuresti (51,2%), Timis (52,4%), Arad (42,3%), Brașov (42,7%), Sibiu (39,4%), Constanta (40,7%) si alte judete din Transilvania, in vreme ce ponderi mult mai mici intalnim in Gorj (15,1%), Ialomita (15,9%), Calarasi (16%), Teleorman (18,8%), adica in zone mai putin dezvoltate economic si cu resurse financiare mai modeste. Judetele mentionate cu ponderi ridicate ale depozitelor in valuta au si cea mai ridicata economisire, in vreme ce