Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, a declarat că agenţiile de rating sunt uneltele „capitalismului american“, după ce a declarat că decizia Standard & Poor's de a retrograda nouă state din zona euro este „aberantă“.
Europenii nu-şi mai ascund nemulţumirea faţă de monopolul celor trei mari agenţii de rating asupra sectorului de evaluare financiară.
Declaraţiile lui Olli Rehn vin la doar câteva zile după ce agenţia S&P a revizuit în scădere ratinguile a nouă state comunitare, membre ale zonei euro, punând astfel în pericol fondul european de urgenţă (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, EFSF).
CITEŞTE ŞI
UE plăteşte pentru incompetenţa dovedită în timpul crizei. Nouă state din zona euro, retrogradate
Fitch loveşte giganţii bancari ai lumii
Astfel, ratingurile Italiei, Spaniei, Portugaliei şi Ciprului au fost revizuite în scădere cu câte două trepte, iar cele ale Franţei, Austriei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei, cu câte o treaptă. Impactul este cu atât mai dur cu cât loveşte în „inima" zonei euro: Franţa şi Austria, două dintre statele cu rating „AAA" (cel mai bun posibil), şi-au pierdut nota maximă. Astfel, în zona euro au rămas doar patru astfel de state (Germania, Olanda, Luxemburg şi Finlanda) care încă sunt considerate ca având grad de risc zero.
Practic, ratingul suveran este o „notă" care reflectă încrederea faţă de abilitatea statului respectiv de a-şi achita datoriile la timp şi de a-şi efectua fără probleme serviciul datoriei. Scăderea ratingului duce la creşterea gradului de risc asociat respectivei ţări şi, automat, la majorarea dobânzilor pe care ţara trebuie să le plătească pentru a se împrumuta din pieţe. Având în vedere că toate aceste state rulează deficite bugetare, ele depind de finanţarea din pieţe pentru a-şi efectua plăţil