Decizia agenţiei S&P de a retrograda sâmbătă ratingurile a nouă state europene ar putea afecta şi bursa cel puţin în prima parte a şedinţei de astăzi, după ce indicii americani au închis pe minus şedinţa de la finalul săptămânii trecute.
Indicele Dow Jones a pierdut 0,4% în urma zvonurilor privind o posibilă retrogradare, iar indicii futures americani consemnau ieri un nou declin de circa 0,3%.
Piaţa de la Bucureşti nu a prins vineri corecţiile de pe pieţele externe, aceasta închizând cu un avans minim, de 0,1% pe indicele BET.
Agenţia Standard & Poor's (S&P) a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, pe listă aflându-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia şi Irlanda.
"Principalii indici bursieri externi rămân de mai bine de o săptămână într-o zonă destul de sensibilă, motiv pentru care sunt convins că vom asista la noi corecţii. Până la urmă, chiar dacă Spania şi Italia au reuşit să vândă obligaţiuni la randamente mult mai mici decât cele din decembrie anul trecut, motive reale de optimism nu sunt întemeiate. Este de ajuns să privim paritatea euro/dolar, care a coborât şi sub pragul suport de 1,29", a declarat Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 35,4 milioane lei (8,2 milioane euro). Aproximativ 33% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de deal-urile cu acţiuni SIF Oltenia, SIF Moldova şi Transelectrica, în valoare cumulată de 11,5 milioane lei (2,6 milioane euro).
Top câştigători şi perdanţi
"Este clar că anul acesta investitorii vor fi orientaţi în principal către acţiunile lichide şi dacă acestea se tranzacţionează şi cu discount, cu atât mai bine. Astfel, sunt convins că SIF-