O apariţie recentă în peisajul constănţean, Konak este un restaurant cu specific turcesc. Mă aşteptam să îl găsesc, după cum îi spune şi numele, într-un conac sau într-o vilă, dar a trebuit să mă mulţumesc cu construcţia modernă, aducând a clădire de birouri, de pe strada Eliberării nr. 4. Mai exact, veţi găsi restaurantul lipit de complexul Brick Mall, intrarea în local fiind în dreptul staţiei de pe linia autobuzului 51. Locuri de parcare în faţa restaurantului sunt puţine, dar poţi lăsa maşina în parcarea de peste drum.
Am intrat în localul micuţ, dar luminos. Spaţiul este decorat cu bun gust, în nuanţe deschise, iar lumina naturală care pătrunde prin geamurile de la stradă contribuie la aspectul curat şi îngrijit al restaurantului. Mese nu sunt foarte multe, astfel existând suficientă intimitate chiar şi atunci când restaurantul este plin. Privirea îmi este atrasă de tablourile imense cu scene orientale şi de candelabrele aurii, cu mărgele din sticlă. „Konak" suferă însă de o „problemă" comună a restaurantelor cu specific turcesc, şi anume mirosul de mâncare gătită sau în curs de preparare, care te loveşte şi te îmbie, deopotrivă, încă de la intrare. Asta, din cauza faptului că bucătăria şi sala de mese împart acelaşi spaţiu. Mirosul nu este excesiv totuşi, iar pentru cunoscători este ceva obişnuit şi nu poate decât să îţi stimuleze pofta de mâncare. Cât despre galantarul cu salate şi mâncăruri care te îmbie dintr-o latură a localului, imaginea acestuia îmi evocă amintirea unei cantine de tip „împinge tava", dar asta e doar în mintea mea.
Meniul este decent, cu preţuri decente, şi excelează mai ales la capitolul deserturi. Pentru cei care iubesc bucătăria turcească, fără a fi şi vorbitori de limba turcă, meniul este bilingv, riscul de a comanda „ciorbă de văcuţă" în loc de „orez cu lapte" fiind astfel redus la minim. Şi pentru că tot a venit vor