În urma celor patru zile de proteste din centrul Bucureştiului, pe lângă cele şase persoane care s-au ales, iniţial, cu dosare penale, anchetatorii au anunţat că au mai început urmărirea penală împotriva a altor 37. Dintre cei care sunt urmăriţi penal în cele 43 de dosare, trei sunt reţinuţi. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
UPDATE. Poliţia Capitalei a anunţat că, în urma manifestaţiilor de stradă din zilele de 15 şi 16 ianuarie a.c. pe raza Municipiului Bucureşti au fost înregistrate mai multe incidente, în urma cărora au fost constituite până în prezent 43 de dosare penale.
Dintre acestea, 22 au fost constituite cu data de 15.01.2012 şi privesc infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi distrugere, iar celelalte 21 au fost înregistrate în data de 16.01.2012 şi la rândul lor privesc infracţiuni de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, port ilegal de arme albe, deţinere şi operaţiuni cu materiale pirotehnice fără drept, deţinere ilegală de armament supus autorizării, deţinere de substanţe stupefiante.
În urma cercetărilor de până acum de secţiile şi serviciile din cadrul Poliţiei Capitalei cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române, până în prezent au fost reţinute trei persoane.
Faptele pentru care sunt acuzaţi huliganii
Infracţiunile pentru care autorităţile au început urmărirea penală sunt descrise atât de codul penal, cât şi de legi speciale, după cum urmează:
- infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice – art. 321 cod penal;
- infracţiunea de distrugere – art. 217 cod penal;
- port ilegal de arme albe – Legea nr. 61/1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice art. 1ˆ punct 1;
- legea nr. 295/2004 privind regimul a