- Diverse - nr. 931 / 17 Ianuarie, 2012 La fiecare 50 de grame de sunca, salam, crenvursti sau carnati, consumate intr-o zi, riscul de cancer pancreatic creste cu aproape 20%, atentioneaza un nou studiu al cercetatorilor suedezi, de la Institutul Karolinska, citati de descopera.ro. Produsele procesate din carne, cum sunt salamul, crenvurstii, sunca si carnatii au fost asociate cu cancerul pancreatic, numit "ucigasul tacut”, pentru ca, in cele mai multe cazuri, nu are simptome in stadiile incipiente. Chiar si atunci cand se manifesta, simptomele sunt vagi: dureri de spate, scadere in greutate si apetit redus. "Cancerul pancreatic are o rata scazuta de supravietuire. De aceea, pe langa necesitatea unui diagnostic in stadii incipiente, este important ca oamenii sa cunoasca factorii care favorizeaza aceasta boala”, sustin oamenii de stiinta. Deocamdata, cercetatorii nu au putut face o legatura intre acest tip de cancer si carnea rosie, neprocesata, dar se banuieste ca si aceasta este un factor de risc. Studiile anterioare au asociat carnea procesata (si pe cea rosie) cu cancerul colorectal. Ca urmare a acestei constatari, recomandarea generala este de a nu depasi un consum zilnic de 70 de grame sau un consum saptamanal de 500 de grame (cantitate gatita). Acum, insa, dupa studiul suedez care a semnalat un risc de cancer chiar si in urma unui consum redus de carne procesata, autorii cercetarii ne sfatuiesc sa mancam cat mai rar si in cantitate cat mai mica asemenea produse. (L.P.) - Diverse - nr. 931 / 17 Ianuarie, 2012 La fiecare 50 de grame de sunca, salam, crenvursti sau carnati, consumate intr-o zi, riscul de cancer pancreatic creste cu aproape 20%, atentioneaza un nou studiu al cercetatorilor suedezi, de la Institutul Karolinska, citati de descopera.ro. Produsele procesate din carne, cum sunt salamul, crenvurstii, sunca si carnatii au fost asociate cu cancerul pancr