Spectacolul „Capra cu trei iezi - un studiu gastronomic“, montat de Alexandru Dabija, va avea premiera astăzi şi mâine, la Teatrul Act din Bucureşti.
Reprezentaţiile au fost programate să înceapă de la ora 19.00, iar spectacolul durează o oră. Din distribuţie fac parte Emilia Dobrin, Andi Vasluianu, Constantin Drăgănescu, Florin Dobrovici şi Mihai Calotă.
Ţuică, vin, ciorbă, sarmale şi piftie. Cu asta îi vine de hac capra lupului, după ce cumătrul i-a înfulecat doi dintre cei trei iezi pe care îi avea în bătătură. Povestea lui Ion Creangă e ştiută, dar Alexandru Dabija are o frazare mai ciudată atunci când o reciteşte.
„După ce ne-am încercat puterile cu metafizica din «Ivan Turbincă» în spectacolul «Absolut!», ne avântăm acum în psihologia abisală a cruzimii şi răzbunării din «Capra cu trei iezi», iar studiul pe care îl propunem este în primul rând unul gastronomic, pentru că moartea este, invariabil, însoţită de haleală", spune Alexandru Dabija.
Regizorul-povestitor
În ultimii ani, Alexandru Dabija a prelucrat două poveşti de Ion Creangă, montând două spectacole, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ şi la Teatrul Act din Bucureşti. „Oo!", spectacolul de la Piatra Neamţ, inspirat din „Punguţa cu doi bani", a arătat ca un exerciţiu de improvizaţie şi de echilibristică printre zeci de ouă care au inundat scena. „Mă plictisesc repede, de aceea încerc mereu altceva. Îmi plac foarte mult basmele româneşti şi aş lucra ani de zile în scenă poveşti şi basme", mărturisea, atunci, Alexandru Dabija. Iar în „Absolut", care repovesteşte „Ivan Turbincă", Marcel Iureş se multiplică, jucând uneori, pe parcursul a doar două minute, chiar şi şase personaje: Ivan Turbincă/Dumnezeu/Scaraoschi/Moartea/Omul străzii/Sfântul Petru.
În spectacolul „Capra cu trei iezi", Alexandru Dabija îşi propune să răspundă chiar şi la o întrebare