Datoria externă pe termen scurt s-a diminuat cu 1,1 mld. de euro în lunile octombrie şi noiembrie 2011, comparativ cu nivelul de la sfârşitul lui septembrie, existând posibilitatea ca evoluţia să fii fost determinată de reducerea expunerii pe termen scurt a instituţiilor de credit pe România, pe fondul problemelor cu care se confruntă băncile - mamă.
"Este o scădere destul de mare pentru o perioadă de două luni, ceea ce ar putea semnala un trend de reducere a expunerii pe termen scurt faţă de Romania, însă nu există date publice disponibile despre sectorul în care s-a redus datoria externă pe termen scurt în perioada considerată. Bănuiala mea este că reducerea ar putea veni din partea sectorului bancar, pe fondul problemelor cu care se confruntă băncile - mamă", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
Datoria externă pe termen scurt a ajuns la sfârşitul lunii noiembrie la 21,5 mld. euro, în scădere faţă de maximul de 22,6 mld. euro înregistrat în septembrie 2011.
În a doua jumătate a anului trecut atât analiştii, cât şi autorităţile au admis că România se confruntă cu riscul ca străinii să repatrieze capital, iar unul dintre canalele cele mai periculoase pentru economie este reducerea expunerii băncilor din zona euro. Concret, este vorba de riscul ca băncile străine să nu reînnoiască liniile de finanţare destinate filialelor locale care ajung la scadenţă.
Mai multe bănci din Uniunea Europeană sunt obligate să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9% până la 30 iunie 2012. Din estimările Autorităţii Bancare Europene reiese că aceste bănci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 mld. euro.
Ultimele date detaliate publicate de BNR, aferente celui de-al treilea trimestru din 2011, indică dublarea datoriei pe termen scurt a Guvernului comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010. La nivelul sectorului bancar