Pe drumul maşinilor care descarcă tone de gunoi la Pata Rât merge, de două ori pe săptămână, şi un medic. Având grijă, de câţiva ani, de sănătatea celor aproape 900 de persoane care locuiesc aici, el a ajuns să le aprecieze.
Călin Florescu este, de circa patru ani, medic de familie pentru comunitatea de la Pata Rât. De două ori pe săptămână, el ia drumul maşinilor de gunoi care duc deşeurile oraşului la rampă. Se opreşte la un kilometru de groapă, unde a fost amenajat un cabinet medical. Atât vechii locuitori din Pata Rât, care au colibe în apropiere de rampă sau pe strada Cantonului, cât şi cele circa 200 de persoane mutate de pe strada Coastei apelează de serviciile lui Florescu. Circa nouă sute de oameni locuiesc în Pata Rât şi aproape toţi sunt înscrişi pe lista medicului Florescu. „Am pe listă copiii care sunt asiguraţi prin lege, apoi mai sunt gravidele care şi ele beneficiază de asigurare obligatorie şi mai sunt câteva sute de pacienţi care propriu-zis nu au asigurare medicală, dar potrivit legii beneficiază de îngrijiri medicale de urgenţă", a spus medicul Călin Florescu.
Un gest care l-a uimit
Medicul îşi aminteşte de gestul care l-a făcut să-şi schimbe impresia despre aceste persoane, care, în marea lor majoritate, îşi câştigă existenţa scormonind prin gunoaie şi valorificând tot ce clujenii au aruncat la tomberon. Femeia de servici de la cabinet i-a aruncat, din greşeală, în tomberon o plasă cu fişele medicale ale pacienţilor. Locuitorii din zonă s-au dus atunci la rampă şi au aşteptat toate maşinile de gunoi care au venit în acea zi pentru a găsi fişele medicului. „Am văzut solidaritatea acestor oameni, care s-au adunat cu toţii şi au căutat prin mormane de gunoaie plasa mea cu acte medicale. După descărcarea maşinii, oamenii aveau practic doar 30 de minute să caute actele şi în acelaşi timp să separe gunoiul pe categorii - met