Preţul aurului a atins în septembrie nivelul-record de 1.920 de dolari pe uncie, însă o prognoză recentă a Thomson Reuters arată că preţul va creşte din nou pe fondul temerilor investitorilor privind problemele economice din SUA şi a ratelor de dobândă scăzute din Europa, scrie „The Guardian”.
Preţul aurului s-a întors din nou pe un trend ascendent. Estimările arată că preţul unciei de aur va depăşi 2.000 de dolari la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2013, evoluţie susţinută de temerile micilor investitori din Germania şi Elveţia care vor cumpăra mai multe lingouri şi monede şi de cererea de bijuterii a clasei de mijloc din India şi China.
Studiul Thomson Reuters, publicat astăzi, relevă faptul că investiţiile la nivel mondial în aur au crescut cu peste 20% în 2011, la un record de 80 de miliarde de dolari, împingând astfel preţul unciei la 1.920 de dolari în septembrie. O mare parte din investiţii s-a realizat prin cumpărarea aurului în formă fizică. Achiziţiile de lingouri de aur au crescut cu peste 33%, la aproape 1.200 de tone, în special în China, germania, Elveţia şi Austria. Achiziţiile de aur ale Asiei de Est s-au ridicat la 456 de tone, în timp ce Vestul a cumpărat 335 de tone, iar India – 297 de tone.
Philip Newman, director de cercetare în metale preţioase de la Thomson Reuters, a spus că, având în vedere că amintirea hiperinflaţiei din 1920 încă îi bîntuie pe germani, în ultimii doi ani s-a înregistrat o creştere puternică a numărului de mici investitori care au cumpărat lingouri de aur şi monede.
Cererea de bijuterii a scăzut cu 2%, însă a rezistat anul trecut datorită cererii puternice din India şi China. Estimările arată că cererea de bijuterii se va menţine şi în acest an, chiar dacă rupia a slăbit, iar anul acesta vor fi mai puţine zile de bun augur decât în 2011 – zile marcate în calendarul hindus ca fiind noroc