La cinci zile după declanşarea manifestaţiilor din România, presa franceză începe şi ea să comenteze mai pe larg mişcările de protest de la Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării. L'Humanité şi La Croix şi-au trimis jurnalişti la faţa locului, în timp ce oficialii de la Bucureşti încearcă să justifice, tot în presa franceză, situaţia actuală din ţară.
Vasile Damian:
„România zdruncinată de manifestaţii spontane”. Sub acest titlu, în deschiderea paginilor sale consacrate actualităţii internaţionale, corespondentul ziarului catolic La Croix descrie „bătălia” de duminică seară din Bucureşti. „Gaze lacrimogene, baricade improvizate, caldarâm smuls ca să fie folosit pe post de proiectile” - nimic nu lipseşte din tabloul sumbru schiţat de ziaristul francez. „Dacă 100 de huligani au decis să se răfuiască cu jandarmii, grosul trupelor de manifestanţi era în altă parte. Pe lista revendicărilor sutelor de tineri masaţi la Universitate figurează la loc de frunte combaterea corupţiei din ţară şi lipsa de interes a politicienilor pentru problemele de zi cu zi ale oamenilor. Puţin mai devreme, în cursul zilei, aceeaşi piaţă a Universităţii fusese ocupată de 1000 de pensionari, şomeri, dar şi oameni activi, veniţi şi ei să-şi exprime nemulţumirea faţă de preşedinte şi guvern”, ne spune Jonas Mercier, jurnalistul de la La Croix.
Dacă protestatarii citaţi de ziar denunţă când privatizările masive din ultimii ani, când puterea dictatorială de care ar dispune Traian Băsescu, politologul Cristian Pârvulescu, intervievat de Mercier, constată că „nemulţumirea e generală”. Faptul că guvernul nu dispune decât de o majoritate foarte mică, lucru care-l împinge să folosească adesea ordonanţele de urgentă, i-a scos din minţi pe cetăţeni. Excluşi din dezbaterea publică, în particular când e vorba de reforme majore cum sunt cele ale educaţiei sau ale sănătăţii, oamenii de r