Raed Arafat va fi repus în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, după discuții cu premierul Emil Boc și președintele Traian Băsescu. Asta anunță mass-media. Se poate presupune că acest lucru înseamnă și acceptarea implicării acestuia în elaborarea unui nou proiect de Lege a Sănătății, ținându-se cont de expertiza lui. Este suficient acest lucru pentru a opri protestele? Eu zic că nu.
Reiau lista revendicărilor protestatarilor de la Cluj, cu câteva comentarii. Mai întâi lista care a circulat printre protestatari. Demisia președintelui Traian Băsescu Demisia Guvernului Crearea unui sistem de sănătate echitabil și în folosul cetățenilor Suplimentarea bugetului pentru educație la 6% din PIB Majorarea pensiilor Majorarea salariilor cu 25% Anularea contractului cu Roșia Montană Gold Corporation Anularea PUG-ului care declară Roșia Montană zonă mono-industrială Anularea comasării alegerilor Respingerea proiectului de modificarea a Legii Minelor nr. 85/2003 Depolitizarea TVR.
Bun. Punctele 1) și 2) rămân în suspensie. Pentru a fi șterse de pe listă e nevoie de mult (mult, mult) mai mult decât promisiunea îndeplinirii punctului 3). Punctele 4-6) reprezintă solicitări bugetare. În cazul lor trebuie elaborat un calendar fix, a cărui neîndeplinire să reactiveze în orice moment punctele 1-2) (asta și în condițiile în care cei care nu respectă calendarul vor fi succesorii lui Băsescu și Boc, indiferent de culoarea lor politică).
Puncte 7-8 și 10) fac parte din ”pachetul Roșia Montană”, pentru care s-a manifestat în ultimele zile la Cluj, București, Iași, Timișoara, Alba Iulia (vezi imaginile de mai jos), iar pe parcursul anului trecut în numeroase alte localități din țară. ”Pachetul Roșia Montană” în sine este, însă, mult mai extins și mai cuprinde:
1) respectarea și punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabil