Anul 2012 este un an crucial pentru reforma justiţiei în România. Aceasta este concluzia care se desprinde din discuţiile avute de ministrul Cătălin Predoiu, luni, 16 ianuarie, la Bruxelles. El a fost primit la Comisia Europeană de comisarul Afacerilor Interne, Cecilia Malmstrom, cel al Justiţiei, Viviane Reding şi de secretarul general al instituţiei, Catherine Day.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Raportul Comisiei Europene din vară privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în România va face bilanţul ultimilor cinci ani.
Ministrul Cătălin Predoiu nu a spus-o ca atare, dar dacă bilanţul este suficient de îmbucurător, România ar putea scăpa de monitorizarea care i-a fost impusă la aderarea sa la UE, în 2007.
Este bineînţeles prea devreme acum pentru a se şti cum vor fi oglindite progresele României sau ce importanţă le va da Comisia Europeană.
Câteva teme de casă rămân însă sigure. Implementarea noului Cod de Procedură Civilă, continuarea unei activităţi îmbucurătoare a DNA şi ANI, aplicarea reglementărilor privind promovarea la Înalta Curte şi răspunderea disciplinară a magistraţilor sunt sarcinile României pentru lunile care urmează.
Cătălin Predoiu se arată optimist: "În faţa realizărilor concrete din teren, nu pot fi invocate contraargumente. Deci cheia acestei probleme se află în primul rând în mâna magistraţilor noştri".
Între timp, la sfârşitul acestei luni, Comisia Europeană publică un raport intermediar referitor la reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Acesta este doar unul pur tehnic, cel politic urmând în vară. Şi acesta este însă important dintr-un punct de vedere adiacent, cel al aderării României la Spaţiul Schengen, pentru care Olanda cere să vadă acum în iarnă dacă ţara a făcut sau nu progrese durabile şi ireversibile. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre reforma justiţi