Banca Centrală Europeană (BCE) caută o soluţie pentru înlocuirea actualului program de cumpărare de obligaţiuni, aşa-numitul program al pieţei de valori mobiliare prin care BCE asigură necesarul de lichiditate pe pieţele financiare disfuncţionale, a declarat Ewald Nowotny, membru al consiliului de administraţie al BCE şi guvernatorul băncii centrale din Austria, potrivit Wall Street Journal.
Anunţul vine la mai puţin de o săptămână după ce agenţia Standard&Poor's (S&P) a retrogradat rating-ul a nouă state printre care Franţa, Austria, dar şi Italia, Spania sau Portugalia şi la doar o zi după ce aceeaşi agenţie de rating a retrogradat fondul de salvare al zonei euro cu o treaptă, de la nivelul AAA. Ambele decizii ar putea pune în pericol refinţările datoriilor publice şi a sistemelor bancare aflate în dificultate.
"Luăm în considerare şi alte alternative. Discuţiile nu sunt însă atât de avansate încât să se poată renunţa la actualul program de cumpărare de obligaţiuni", a declarat Nowotny. "Discuţiile care se poartă au în vedere şi instrumentele de politică monetară", a mai precizat Nowotny care a adăugat că memrbii din consiliul BCE sunt sceptici cu privire la actualul program de cumpărare de obligaţiuni. "Există temerea că imperfecţiunile pieţelor pe care noi dorim să le corectăm să apără în alte locuri", a declarat el.
Băncile centrale au cumpărat obligaţiuni în valoare de 217 miliarde de euro
Băncile centrale din zona euro au cumpărat, din vara anului trecut şi până pe 13 ianuarie, obligaţiuni în valoare de 217 miliarde de euro de la statele aflate la "periferia" blocului. Atât guvernatorul german Axel Weber cât şi un membru al membru al consiliului de administraţie, Jurgen Stark, au demisionat pe fondul acestor achiziţii.
Cu privire la decizia agenţiei S&P de a retrograda ratingurile a nouă state din Europa, Nowotny a precizat că cel