Foto: Karina Knapek / Intact Images Politicienii români trebuie să se reconecteze la realitate, titrează cotidianul britanic The Guardian, care atrage atenţia că solicitările protestatarilor din oraşele României sunt politice şi necesită răspunsuri politice serioase.
Articolul publicat în ziarul britanic se constituie într-o analiză pertinentă a României actuale, fiind, de departe, unul dintre cele mai documentate texte apărute pe tema protestelor de la Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării.
"Săptămâna trecută, proiectul de lege privind reformarea sistemului de sănătate a declanşat demisia lui Raed Arafat, un oficial de rang înalt extrem de popular, ceea ce a declanşat o serie de proteste care rapid s-a transformat în proteste la adresa regimului în sine. Multe spitale din România ar putea fi considerate anticamere ale morţii, dar el a fondat sistemul de intervenţie de urgenţă, unul dintre puţinele lucruri pe care mulţi dintre români le consideră ca funcţionând aşa cum trebuie. Pentru că literalmente salvează vieţi”, observă autorul articolului. Pentru el, intervenţia telefonică agitată şi arogantă a preşedintelui ţării, Traian Băsescu, în timpul unui talk-show televizat, în care l-a acuzat pe Arafat că are vederi de stânga, a fost scânteia pentru valul de susţinere naţională pentru medicul fondator al SMURD. "O ţară apatică din punct de vedere politic, România, ţara de obicei a lipsei de proteste, a redescoperit peste noapte gustul pentru demonstraţiile de stradă”, comentează autorul articolului.
Autorul observă că preşedintele Băsescu a cedat în faţa opoziţiei exprimate în stradă, cerând retragerea proiectului de lege a sănătăţii, dar tot n-a renunţat la incredibila lui aroganţă, spunându-le românilor:”Înţeleg că foarte mulţi români sunt mulţumiţi de actualul sistem de sănătate”. Prin urmare, protestele au continuat, arătând o scind