Din 13 ianuarie, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare Legea nr. 9/2012, care reglementează noua taxă de poluare.
Astfel, taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru vehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand, care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.
Taxa se plăteşte de către contribuabili într-un cont distinct deschis la Trezorerie, iar dovada acestei plăţi va fi prezentată cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului sau a înmatriculării.
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită şi se calculează pe baza unor criterii concrete: tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, precum şi gradul de uzură al autoturismului.
De exemplu, pentru un autoturism de tip Euro5, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 1200 cmc, taxa pentru emisiile poluante va fi de 0,065 euro/1cmc, în timp ce pentru capacitatea cilindrică ce depăşeşte 3000 cmc nivelul taxei se ridică la 0,390 euro/1cmc.
În cazul unui vehicul Euro2, preţul creşte până la 3 euro/1cmc, pentru cele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 1200 cmc, şi de 29,70 euro/1cmc pentru maşinile al căror motor are peste 3000 cmc.
Cu toate acestea, cele mai mari taxe urmează a fi plătite pentru autovehiculele de tip non euro, respectiv 15,80 euro/1cmc, pentru o capacitate cilindrică mai mică de 1200 cmc, şi de 95,10 euro/1cmc, pentru o capacitate ce depăşeşte 3000 cmc.
Cei interesaţi îşi pot calcula singuri taxa apelând la site-urile specializate, unul dintre acestea fiind www.taxaauto.net.