Aurul, petrolul și porumbul au reușit totuși să marcheze aprecieri. Bumbacul, campionul scăderilor, a pierdut 36,35%. Petrolul a avansat cu 13,02%, mai ales în urma conflictului libian.
Anul 2011 a fost un an slab pentru cele mai multe mărfuri tranzacționate pe bursele internaționale, astfel încât, dintre mărfurile cele mai intens utilizate, doar aurul, petrolul și porumbul au reușit să marcheze aprecieri.
Turbulențele din Europa, criza ratingului suveran al SUA din primăvara anului trecut și semnele de încetinire a economiei din China (ca urmare a unei politici monetare mai restrictive) și-au pus amprenta asupra cererii din partea consumatorilor, afectând în același timp încrederea în perspectivele economiei globale. Mărfurile au avut astfel de suferit, indicele CRB (Commodity Research Bureau) depreciindu-se anul trecut cu 10,49%, după un câștig spectaculos de 32,6% în 2010. Cu toate că indicele a avansat în primele patru luni din 2011, corecțiile ulterioare l-au împins în teritoriul negativ.
Cuprul, metal cu intensă utilizare industrială, corelat cu direcția economiei reale, a resimțit din plin atât recalibrarea așteptărilor către o recesiune în Europa și pierderea de viteza din China, cât și efectul evenimentelor naturale din Japonia : cotațiile au pierdut 22,5% în 2011.
Pe de altă parte, petrolul a avut un an bun, cu un câștig de 13,02% anul trecut, deși cu mult mai mic decât în 2010, când cotațiile au crescut cu 21,23%. «Prețul petrolului a reușit să învingă tendința descendentă a celor mai multe dintre mărfuri, fiind susținut mai ales de diminuarea ofertei în timpul conflictului din Libia și de instabilitatea din alte țări ale regiunii. Reducerea generării de energie atomică în Japonia a condus de asemenea la o creștere a importurilor de petrol ca variantă alternativă. Creșterea de 13% într-un an