Comisia Europeană a somat Ungaria să modifice rapid măsurile legislative controversate, în special cele privind controlul asupra Băncii Centrale şi justiţiei.
Fosta elevă silitoare din Europa Centrală de la începutul anilor '90, Ungaria, a rămas corijentă la democraţie şi este trasă de urechi acum de instituţiile europene, riscând chiar să fie „exmatriculată", dacă nu respectă regulamentul Uniunii Europene.
„Trei scrisori cu termene-limită au fost trimise", marţi, guvernului ungar, care a fost somat să schimbe „într-un termen foarte scurt" reformele cu privire la numirile în Banca Centrală, statutul judecătorilor şi protecţia datelor, a declarat o sursă de la Bruxelles pentru AFP.
Termenul în care premierul Viktor Orban va trebui să se conformeze acestui ordin va fi scurt, a mai spus sursa. Mai mulţi comisari sunt de părere că termenul ar trebui să fie de cel mult o lună.
Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, avertiza: „Vom folosi toate pârghiile noastre pentru a ne asigura că Ungaria respectă normele Uniunii Europene".
Orban vrea discurs în PE
Şeful diplomaţiei de la Budapesta declara, săptămâna trecută, că Ungaria este pregătită să modifice legislaţia dacă Executivul european consideră că acest lucru este necesar. Premierul maghiar, Viktor Orban, a solicitat Legislativului european să se adreseze eurodeputaţilor, miercuri, pentru a apăra politica ţării sale de „minciunile şi acuzaţiile nefondate"care i se aduc, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ungar, Peter Szijjarto.
Ţările din Benelux - Belgia, Olanda, Luxemburg - au cerut Comisiei Europene să prezinte, până la 27 ianuarie, un raport asupra recentelor reforme legislative controversate din Ungaria, pentru ca la următorul Consiliu UE să se ia în discuţie posibile sancţiuni la adresa Budapestei, a declarat