Kim Jong-nam, fiul cel mare al lui Kim Jong-Il apreciază că reformele care trebuie demarate pentru evitarea prăbuşirii economiei nord-coreene vor conduce la sfârşitul regimului de la Phenian.
Această previziune apare într-o carte consacrată lui Kim Jong-nam, fratele mai mare al noului lider al Coreei de Nord, fost favorit la succesiune, carte ce va apărea vineri în Japonia.
Intitulată „Tatăl meu Kim Jong-il şi cu mine" lucrarea este redactată de un jurnalist nipon de la Tokyo Shimbun, Yoji Gomi, fost corespondent la Seul şi Beijing.
În această carte bazată pe un schimb de mesaje electronice şi diverse interviuri, Kim Jong-nam subliniază că regimul comunist se confruntă cu o dilemă imposibil de rezolvat, notează AFP.
„Fără reformă, economia se va prăbuşi. Dar reformele vor conduce la o criză şi la sfârşitul regimului", explică el. „Tatăl meu a condus ţara cu susţinerea armatei, dar puterea armatei a devenit prea puternică", a precizat el. „Dacă succesiunea eşuează, armata va prelua în totalitate puterea".
În anii '90, Kim Jong-il a lansat politica „songun" (mai întâi armata), ce mobilizează tot ce este mai bun în cadrul acestei naţiuni în favoarea militarilor, cu preţul diminuării prerogativelor Partidului Muncitorilor din Coreea.
Această strategie urmăreşte să asigure supravieţuirea regimului care se confruntă cu dificultăţi economice mari după destrămarea URSS.
O dovadă a menţinerii acestei influenţe este faptul că mai mulţi ofiţeri de rang înalt ai armatei au apărut în prim-plan în timpul funeraliilor lui Kim Jong-il la 28 decembrie, la Phenian.
Cartea jurnalistuli nipon citează, de asemenea, un mesaj primit la 3 ianuarie de la Kim Jong-nam, în vârstă de 40 de ani, în care acesta critică succesiunea ereditară şi emite îndoieli cu privire la capacitatea tânărului său frate vitreg de