Pentru prima oară în ultimii zece ani, cantitatea de aur dată cu împrumut de către băncile centrale celor comerciale, a crescut. Potrivit informaţiilor care circulă în pieţe, băncile centrale oferă astfel băncilor comerciale aurul necesar pentru a fi folosit drept garanţie, astfel încât acestea să se poată împrumuta mai uşor.
Băncile centrale deţin aproximativ a şasea parte din cantitatea de metal preţios existent în întreaga lume, iar activităţile acestora pe piaţa aurului sunt extrem de opace. Astfel de statistici ar fi însă interesante pentru pieţe şi investitori, în condiţiile în care multe bănci centrale îşi oferă aurul din rezerve cu împrumut în schimbul unei dobânzi.
Citeşte aici cum poate fi folosit aurul ca şi garanţie pentru scăderea costurilor de împrumut ale statelor europene supraîndatorate
Potrivit Financial Times, care preia statisticile publicate marţi de Thompson Reuters GFMS – entitate care urmăreşte piaţa metalului preţios, cantitatea de aur dată cu împrumut de către băncile centrale din întreaga lume s-a aflat în creştere pentru prima oară din 2000 până în prezent.
Estimările GFMS confirmă de fapt zvonurile apărute în piaţă înca de acum aproximativ şase luni, potrivit cărora majorarea semnificativă a cantităţii de aur împrumutată de către băncile centrale jucătorilor privaţi s-a produs în mod special pe fondul dificultăţilor majore pe care băncile europene le-au avut în a atrage lichidităţi în valută americană.
Citeşte aici mai multe despre aur ca şi activ reper pentru pieţe în bula datoriilor publice
Potrivit acestor zvonuri, băncile comerciale europene au folosit din plin aurul luat cu împrumut de la băncile centrale, drept garanţie pentru a putea lua împrumuturi în dolari de pe pieţele internaţionale. “Sunt tot mai multe elemente care indică faptul că băncile centrale oferă cu împrumut auru