Există o diferenţă enormă între Partidul Republican în anul 2012 şi cel din urmă cu patru decenii, care a făcut posibilă apariţia unui Ronald Reagan.
Nici nu s-au închis bine urnele de vot în New Hampshire, micul stat cu înclinaţii libertariene care a votat anul acesta după Iowa, şi competiţia electorală republicană s-a mutat deja în plină viteză în sudul Americii, în Carolina de Sud, acolo unde alegerile primare vor avea loc pe data de 21 ianuarie (anul acesta nu există alegeri primare în Partidul Democrat, întrucât preşedintele Obama nu are contracandidaţi). Importanţa scrutinelor primare din Iowa şi New Hampshire (desfăşurate după două metode diferite) nu trebuie subestimată, căci ele votează în mod tradiţional primele, dând astfel tonul campaniei ulterioare, triind candidaţii şi obligându-i pe unii să se retragă din cursă dacă înregistrează eşecuri marcante în primele lor apariţii la urne.
Alegătorii din Iowa au trimis anul acesta un mesaj ambiguu electoratului larg, acordând la limită o victorie meritată, dar fără strălucire fostului guvernator al statului Massachussetts, Mitt Romney, un mormon considerat de majoritatea jurnaliştilor drept candidatul cu cele mai mari şanse de a obţine nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Acesta a câştigat în Iowa in extremis (30.015 faţă de 30.007 voturi) în faţa fostului senator de Pennsylvania, Rick Santorum, a cărui cotă de popularitate a crescut mult în ultimele săptămâni, după o prestaţie modestă şi un profil relativ scăzut în primele dezbateri publice. Clasat al doilea în Iowa în urmă cu patru ani (când pierduse în faţa lui Mike Huckabee, fostul guvernator al statului Arkansas, devenit între timp un carismatic jurnalist), Romney nu a reuşit să treacă în mijlocul Americii pragul de 25%. Al treilea în Iowa s-a clasat congresmanul libertarian din Texas, Ron Paul (21%)