Odată cu lansarea valului de retrogradări ale statelor din zona euro, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a avertizat că Europa, dacă se axează doar pe austeritate, se autodistruge. Laureatul Premiului Nobel Joseph Stiglitz este îngrijorat că Europa nu investeşte resursele în oameni şi capital pentru a face economiile mai competitive. Se aruncă oare Europa de bunăvoie în prăpastie de dragul disciplinei fiscale?
Comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a caracterizat decizia S&P de a retrograda ratingurile a nouă ţări din zona euro, printre care Franţa şi Austria - anterior acestea deţineau ratinguri maxime - ca fiind "nepotrivită". Oficialul consideră că agenţia nu a luat în considerare toate măsurile luate de politicienii Europei pentru a combate criza, precum înăsprirea disciplinei bugetare, scrie BBC News.
Premierul francez Francois Fillon a declarat că decizia S&P " vine într-un moment nepotrivit". Un consilier al preşedintelui Franţei a afirmat că decizia este "mai gravă decât un pompier piroman, este foarte perversă".
Tentaţia de a împuşca mesagerul este tot mai mare pe măsură ce criza se acutizeză. Unii lideri politici europeni ar putea justifica austeritatea, creşterea de taxe şi reducerea cheltuielilor, prin presiunile făcute de agenţiile de evaluare financiară şi de pieţe de a reduce deficitele bugetare. S&P nu a făcut însă decât să avertizeze asupra pericolului austerităţii, notează BBC.
Cultul austerităţii este practicat greşit
Majoritatea statelor europene au îmbrăţişat austeritatea prescrisă de cancelarul german Angela Merkel pentru rezolvarea problemei deficitelor şi datoriilor mari. În zelul lor de a urma tratamentul prescris, liderii europeni au atins foarte rar subiectul modului în care se poate profita de criză, aşa cum a făcut Germania în trecut, pentru a reconstrui econ