Dosarele de restituire a taxei de primă înmatriculare sau de acelei de poluare deţin ponderea în rândul cauzelor civile de pe rolul Tribunalului Sălaj şi vor creşte, ca şi număr, în perioada următoare - cred reprezentenţii instanţei.
80 la sută. Cam atât spune preşedintele Tribunalului Sălaj, judecătorul Petronela Năsăudean, că reprezintă acţiunile de restituire a taxei auto din totalul activităţii secţiei de contencios administrativ. Mii de sălăjeni se află în diferite stadii ale procesului cu Administraţia Fondului de Mediu şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sălaj, iar preşedintele instanţei crede că numărul lor va creşte în perioada următoare. "Cred că acţiunile de restituire a taxei vor creşte în continuare având în vedere modalitatea de soluţionare a problemei prevăzută de noua lege", a spus ieri, într-o conferinţă de presă, judecătorul Petronela Năsăudean, fără a detalia, însă, argumentele ce stau la baza acestei estimări.
„Noi (judecătorii Tribunalului Sălaj - n.r..) am fost pionieri în restituirea acestei taxe. Chiar dacă nu aveam toate argumentele la noi, simţeam că există o discrepanţă între modalitatea de procurare a unei maşini în România şi modalitatea de procurare a unei maşini în celelalte state din Uniunea Europeană. Cu excepţia unei perioade de patru - cinci luni, noi am dat câştig de cauză celor care au cerut taxa, iar ulterior s-a şi dovedit că aveam dreptate - taxa a fost declarată ilegală. De altfel, chiar şi în acea perioadă în care nu s-au dat decizii favorabile, un coleg a continuat să dea câştig de cauză reclamanţilor", a precizat judecătorul.
Pe rolul Tribunalului Sălaj au fost anul trecut 12.533 de dosare (civile şi penale). 9.379 au fost soluţionate, rezultând o operativitate de 76, 87 la sută (numărul dosarelor soluţionate, raportat la cel al cauzelor nesoluţionate, din rezultat scăzându-se dosarele sus