Uniunea Europeană, FMI, Banca Mondială şi BERD susţin statele din Europa Centrală şi de Est care vor să obţină „un nou acord de la Viena”, care să împiedice băncile străine să îşi retragă masiv capitalurile din regiune pe fondul actualei crize financiare. Discuţii în acest sens au avut loc la începutul săptămânii în capitala Austriei, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Vechiul Acord de la Viena, un aşa zis „gentlemen's agreement”, adică o înţelegere neformală dar constrângătoare pentru bancheri, prevedea ca băncile străine să nu îşi reducă afluxul de capital către sucursalele lor din statele emergente ale Uniunii Europene, între care şi România. Înţelegerea, încheiată în 2009, în contextul primul val al crizei financiare, a expirat însă în primăvara anului 2010. Din acel moment, ţările emergente au lansat zeci de apeluri pentru reînnoirea târgului.
Apelurile s-au transformat în strigăte de disperare în momentul în care, tot mai presate de actuala criză, băncile mamă au început să îşi restructureze activităţile şi să îşi vândă activele, obligate fiind să se recapitalizeze. Abia zilele trecute, Uniunea Europeană şi marii finanţatori internaţionali au luat în serios statele emergente şi au decis să invite băncile la negocierea unui nou acord de la Viena. "Acum trebuie să ne aşezăm la masă şi să stabilim detaliile planului împreună cu sectorul privat", a afirmat economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Erik Berglof, după discuţiile la care nu a participat niciun reprezentant al sectorului bancar.
Ce spun însă bancherii despre un eventual nou gentleman's agreement?
Directorul general al Raiffeisen, Herbert Stepic, a declarat la Viena că grupul bancar este hotărât să rămână pe pieţele din Europa emergentă, însă ritmul în care Autoritatea Bancară Europeană vrea să impună consolidarea capitalului face ace