Oficialii europeni pregătesc bazele unui nou "acord de la Viena", prin care bancherii să se angajeze că nu vor reduce considerabil expunerea marilor bănci europene pe economiile emergente din Europa Centrală şi de Est, conform Reuters.
Măsura ar putea fi luată pentru a evita adâncirea crizei economice în care se află statele din această regiune în cazul în care marile bănci europene ar decide să îşi reducă expunerea pe ele, respectiv să înceapă să ceară băncilor "fiică" să achite creditele primite de la "mame", în loc să le prelungească scadenţele.
Unul dintre marii beneficiari al acestui posibil nou acord ar fi România, a cărei sistem bancar este în proporţie de aproape 85% deţinut de bănci cu capital străin.
Băncile vizate ar fi, după cum scrie agenţia de ştiri, Erste (care deţine cea mai mare bancă din România - BCR), Raiffeisen (a treia cea mai mare bancă din România), UniCredit (locul şapte în topul celor mai mari bănci după active) şi KBC.
Din activele de 344 de miliarde de lei pe care le avea sistemul bancar la nivelul lunii septembrie, 84,6%, respectiv 291 de miliarde de lei aparţineau unor bănci străine.
Dumitru, Raiffeisen: "Nu poţi bloca circulaţia liberă a capitalului în UE"
"Dacă se va ajunge la o înţelegere va fi un lucru pozitiv, un atu. Noul acord va fi însă tot unul de tip
Noul acord, dacă se va ajunge la el, va fi cel mai probabil construit pe cel din 2009, încheiat între guvernele şi băncile centrale din regiune, autorităţi