Deficitul bugetului general consolidat s-a ridicat anul trecut la 4,35% din Produsul Intern Brut, uşor sub ţinta de 4,4% din PIB convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional, după cum au declarat, marţi, surse guvernamentale citate de Mediafax.
"Datele pentru întregul an relevă că deficitul bugetar a fost de 4,35% din PIB, cu puţin sub ţinta stabilită", au arătat sursele.
Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, că România a înregistrat anul trecut o creştere economică de aproape 2% şi s-a încadrat în ţinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB.
La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentând 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în octombrie.
Asta înseamnă că într-o singură lună Guvernul a avut cheltuieli mai mari decât veniturile cât pentru patru luni, respectiv a avut un deficit de 1,4% din PIB într-o singură lună, faţă de o medie lunară de 0,36% din PIB (4,4% anual împărţit la 12 luni).
În condiţiile în care ţinta de deficit bugetar pentru anul trecut a fost de 4,4% din PIB în bază cash, acest lucru presupune că statul a avut în ultima lună un spaţiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile încasate de 1,4% din PIB, adică echivalentul a peste 7,7 miliarde lei.
Surse oficiale au declarat, la sfârşitul anului trecut, pentru Mediafax, că autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfârşitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB şi au exercitat presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an.
Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, declara în acea perioadă că datele estimative indică pentru 2011 o rată de creştere economică de 1,7% şi un deficit bugetar de 4,1% din PIB.
Deficitul bugetului general