Cheltuielile electorale vor atenua scăderea economică în primul semestru
"Nivelul ridicat al datoriilor în valută pune România într-una din cele mai proaste poziţii din regiune, obligaţiile financiare externe nete depăşind 60% din PIB"
Cheltuielile electorale vor atenua scăderea economică din primul semestru, generată de recesiunea care se anunţă în zona euro, iar leul s-ar putea deprecia la 4,5 lei/euro odată cu intensificarea turbulenţelor din zona euro, se arată într-o analiză ING. "Nivelul ridicat al datoriilor în valută, de 63% din sold în sectorul privat, respectiv 55% în sectorul public, pune România într-una din cele mai proaste poziţii din regiune, obligaţiile financiare externe nete depăşind 60% din PIB, riscuri la care se adaugă legăturile financiare strânse cu Grecia, echivalente cu 16% din PIB", avertizează analiştii ING Bank.
Potenţialul de scădere, limitat de posibile intervenţii ale BNR
Poziţia externă dificilă, creşterea economică slabă şi tensiunile de pe pieţele externe de credit prevestesc deprecierea leului, însă potenţialul de scădere este limitat de posibile intervenţii BNR. Agenţia Standard & Poor's (S&P) a retrogradat vineri seara ratingurile a nouă ţări din zona euro, coborând cu o treaptă inclusiv calificativele AAA ale Franţei şi Austriei.
Recesiunea care se anunţă în acest an în zona euro va împinge şi economia românească către scădere în primele două trimestre, din cauza reducerii cererii pentru exporturi, dar cheltuielile electorale vor compensa parţial acest efect.
Analiştii bancari cred că se va reduce din nou dobânda de politică monetară
Astfel, ING anticipează o creştere economică de 0,8% pentru România în acest an, după plus 3% în 2011, datorată cererii solide pentru exporturi şi recoltei agricole foarte bune, care a generat o treime din avansul PIB. Analiştii ba