Cei care au făcut simulări pentru taxa auto pe calculatorul oficial de pe site-ul ANAF au putut observa că pentru mașinile mai noi, nivelul taxei este mai mare decât pentru cele mai vechi pentru criterii de normă de poluare, cantitate de noxe și capacitate cilindrică identice.
Astfel, pentru o mașină veche de 5 ani cu o capacitate de 1,6 litri, cu o normă Euro 4 și 169 de grame de CO2/km, taxa auto este de 655 de euro. Pentru o mașină cu o vechime de 6-9 luni și aceleași caracteristici, taxa auto este de 950 de euro.
Potrivit președintelui Administrației pentru Mediu, Gheorghe Popescu, taxa pentru mașinile noi sau care circulă de puțin timp pe străzi este mai mare decât cea percepută în cazul autoturismelor înmatriculate în urmă cu 5-6 ani, pentru că se aplică principiul "poluatorul plătește", regulă impusă de Comisia Europeană.
"Până acum ceva timp, se aplica regula "taxă mare pentru mașinile vechi" pentru că acestetea poluau mult mai mult. Acum taxa trebuie să fie în concordanță cu valoarea reziduală a mașinii. Și, având în vedere că mașinile noi vor circula mai mult decât cele care au deja 10 ani, taxa auto este mai mare pentru cele mai noi, pentru că acestea vor circula mai mult timp pe străzi", a spus Popescu.
Potrivit normelor de aplicare a legii taxei auto, în momentul în care un proprietar scoate din circulație un autoturism pentru care s-a achitat taxa auto, acesta poate cere restituirea unei sume echivalente cu valoarea reziduală a mașinii.
Simulări:
Parcul auto din România avea la începutul anului 2011, conform ultimelor date disponibile, nu mai puțin de 4,3 milioane de autoturisme. Dintre aceste, aproximativ 1,2 milioane au fost înmatriculate de la 1 ianuarie 2007. Restul, 3 milioane de autoturisme nu mai pot fi vândute începând de astăzi decât însoțite de noua