Ardeiul iute, ceaiul verde, cerealele integrale, lactatele degresate şi carnea macră topesc caloriile şi vă ajută să daţi jos din kilograme. Sursa: SHUTTERSTOCK
Atunci când vrem să slăbim, un metabolism bun este esenţial pentru reuşita demersului de ardere a caloriilor.
Însă pentru a creşte şansele de reuşită, e foarte important pe ce alimente vă bazaţi.
Efectul termogenetic este atribuit de specialişti tuturor alimentelor şi constă în consumul de calorii care are loc în timp ce mâncăm.
"Noi avem nevoie de calorii nu doar pentru exerciţiile fizice, ci şi pentru a mesteca şi a digera alimentele", precizează Corina Zugravu, medic primar igienă şi alimentaţie la Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti.
De cele mai multe ori, acest consum caloric nu este semnificativ, însă există alimente al căror efect termogenetic este mai ridicat.
Pe primul loc se află alimentele bogate în proteine, urmate de carbohidraţi şi glucide. Cel mai redus consum energetic are loc în digestia lipidelor (grăsimilor).
1. Carnea macră
Proteinele au cel mai mare efect termogenetic, iar cel mai mare conţinut de proteine îl are carnea slabă. "Pieptul de pui, de pildă, arde cele mai multe calorii", spune expertul român în alimentaţie.
Potrivit publicaţiei americane Huffington Post, ardem aproximativ 30% din caloriile conţinute de mâncare în timpul digestiei. Ardem şi mai multe calorii dacă consumăm aceste alimente dimineaţa.
"Acest lucru se întâmplă datorită unor hormoni, care potrivit orarului nostru hormonal sunt secretaţi în prima parte a zilei", explică Corina Zugravu.
2. Produsele lactate cu puţine grăsimi
Bogate în calciu şi vitamina D, lactatele ajută la menţinerea şi construirea masei musculare, esenţială pentru menţinerea unui metabolism puternic. În plus "lactatele slabe, precum brânza de vaci, recomandată în curele de slă