34% dintre companii s-au confruntat, la nivel mondial, cu diverse forme de criminalitate economica in ultimele 12 luni, cifra situandu-se la 30% in urma cu doi ani. Romania sta ceva mai bine la acest capitol, cu 24%. Totusi, cifra prezinta o crestere puternica fata de situatia intalnita in ultimii doi ani, cand doar 16% dintre respondenti declarau acest lucru, potrivit unui raport global de PricewaterhouseCoopers.
Principalul motiv al acestei cresteri inregistrata la nivel international este reprezentat de criminalitatea cibernetica. 23% dintre companiile chestionate spun ca au fost victimele infractiunilor informatice in ultimele 12 luni. Si asta in timp ce in urma cu doi ani doar 1% dintre companii declarau acest lucru.
Potrivit lui Ivaylo Lambrev, director risk assurance services in cadrul PwC, situatia din Romania nu este cu mult diferita de cifrele generale prezentate in studiul global PwC. Si asta pentru ca in prezent traim intr-un "sat global" iar criminalitatea informatica nu este atat dependenta de locatia geografica a autorului sau a victimei.
La nivel international, cea mai frecvent intalnita infractiune economica ramane in continuare insusirea activelor companiei sau delapidarea, 72% dintre companii confruntandu-se cu aceste probleme in ultimele 12 luni. Pe locul 2 se situeaza fraudele contabile (24%), in scadere puternica fata de 2009 cand 38% dintre companii se confruntau cu ele.
In ceea ce priveste perceptia companiilor in ceea ce priveste criminalitatea cibernetica, 46% dintre acestea asteapta ca atacurile sa vina din partea unor surse externe, 29% asteapta atacuri atat din partea unor surse externe cat si a unora interne, in timp ce 13% se asteapta la atacuri exclusiv din partea unor persoane din interiorul organizatiei.
In ceea ce priveste daunele cauzate de criminalitatea cibernetica, nu pierd