Daca ne amintim de emisiunea TV de succes de acum cativa ani, intitulata "Copiii spun lucruri trasnite", si urmarim scandalurile de mare coruptie care zguduie Romania in fiecare luna, ne-am putea imagina o noua emisiune de succes intitulata de exemplu "Clientii DNA fac afirmatii idioate".
Din ultimul lot "scos pe piata" de DNA, Ioan Niculae este o figura emblematica a Romaniei actuale. Nu atat pentru ca este unul dintre primii 3 bogatasi ai Romaniei, cat mai ales pentru ca reprezinta insasi istoria ultimilor 20 de ani.
Povestea lui de succes se suprapune perfect ghinionului Romaniei, care n-a reusit sa iasa din subdezvoltare. Fost ofiter de Securitate, a intrat rapid in afaceri dupa Revolutie, inregistrand succese fulminante, cu sprijinul retelelor de fosti camarazi din DSS, imprastiati ca teniile prin maruntaiele tuturor institutiilor "democratice", dupa ce s-au lepadat fara sa clipeasca de fostul lor comandant suprem.
Pe langa multe alte active industriale si financiare, Ioan Niculae controleaza si un domeniu agricol de 50.000 de hectare. Adica de doua ori si ceva mai mult decat suprafata Bucurestiului, sau circa 2% din suprafata Romaniei. Pentru un singur om de afaceri, nu-i rau deloc, si nici noi, ceilalti, n-ar trebui sa fim prea suparati: ne mai ramane restul de 98% din suprafata Romaniei.
Cazul Ioan Niculae este instructiv si pentru ca aduce aminte de colosala manipulare politica la care romanii au fost supusi inainte de primele alegeri libere, din 20 mai 1990. Sub bagheta dirijorului Ion Iliescu, aparatul de stat lasat practic intact de Revolutie a lansat atunci o serie de fumigene menite sa ingrozeasca o populatie lipsita nu numai de informatii corecte, dar si de exercitiul liberei informari, pentru a o determina sa voteze cum trebuie. Una dintre aceste fumigene a fost cea a "intoarcerii mosierilor din Occident