Finanţarea pe termen lung cerută de bănci de la Banca Centrală Europeană s-ar putea dubla luna viitoare la 1.000 de miliarde de euro, ceea ce amplifică îngrijorările privind efectele pe care le-ar putea avea lichiditatea excesivă pentru euro şi chiar solvenţa BCE.
Utilizarea programului BCE de finanţare pe trei ani a băncilor va depăşi probabil 500 de miliarde de euro în februarie, când instituţiilor de credit li se va oferi a doua şansă de a accesa operaţiuni de refinanţare pe termen lung, potrivit calculelor băncii elveţiene Credit Suisse, scrie The Telegraph.
Luna trecută, băncile au împru-mutat 489 mld. euro folosind aceste operaţiuni prin care BCE asigură o mare parte din finanţarea de care au nevoie mai multe bănci din zona euro. Decizia băncii centrale de a mări expunerea la bănci este văzută de investitori ca armamentul greu cerut de pieţe pentru a ajuta în lupta contra crizei datoriilor suverane. Băncile spaniole care s-au împrumutat de la BCE au utilizat aceste fonduri pentru a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale spaniole, ceea ce a dus la scăderea randamentelor.
Politica băncii centrale de a avea un rol tot mai mare în finanţarea băncilor a dus la umflarea bilanţului de active şi pasive la nivelul record de 2.730 miliarde de euro, sau echivalentul a 30% din PIB-ul zonei euro, comparativ 20% cât era înainte de lansarea operaţiunilor de refinanţare. Creşterea, care reflectă atât garanţiile oferite de băncile care se împrumută, cât şi obligaţiunile suverane achiziţionate de BCE, notează The Wall Street Journal.
Riscurile lichidităţii excesive şi ale dobânzilor reduse
Excesul de lichiditate şi dobânzile reduse stabilite de banca centrală vor presa cu siguranţă pe evoluţia euro, notează publicaţia americană. De asemenea, calitatea obligaţiunilor şi garanţiilor din portofoliul instituţiei este un alt m