Aşa cum nu se negociază cu teroriştii, la fel, nu discutăm cu dictatorii. Băsescu şi PDL vor trebui izolaţi, şi-au pierdut orice credibilitate. Nu se mai poate dialoga cu ei. Trebuie doar să părăsească puterea pe care au exercitat-o în mod autoritarist, aducând societatea românească, psihologic vorbind, într-o situaţie comparabilă cu cea din 1989. Acum Băsescu este perceput, pe bună dreptate, din nenumărate puncte de vedere, drept un dictator. Până nu se va retrage sau până nu va fi suspendat din funcţie, cei care se revoltă azi nu se vor linişti. Şi nu trebuie să o facă… Protestele din România sunt, în esenţa lor, comparabile cu protestele care au cerut schimbarea unor tiranii în ţările arabe din ultimul an. Jos regimul Băsescu!
Nu spun că Băsescu este Ghaddafi, Mubarak sau Al Assad. Dar percepţia protestatarilor şi a societăţii în ansamblul ei este în jurul ideii de înlăturare de la putere a unui dictator. Băsescu este atât de dictator cât îi permite contextual istoric actual, într-o ţară membră a Uniunii Europene… Acum însă se comportă ca un dictator care se teme. De 5 zile stă ascuns de opinia publică şi aşteaptă înfrigurat să găsească o cale de aplanare a lucrurilor. Orice ar încerca, nu va găsi. Anul acesta, regimul lui autoritarist va pierde puterea.
Am explicat aici de ce trebuie să plece Băsescu...
Apelul PDL la dialog, pe fondul tăcerii laşe a preşedintelui, este tardiv şi nu va putea avea un vreun efect de substanţă. Oamenii vor rămâne să protesteze în stradă. Chiar dacă acum se încearcă readucerea lui Raed Arafat în Ministerul Sănătăţii sau se vor promite alte concesii tactice sindicatelor sau societăţii civile, toate acestea nu sunt decât prelungirea reflexului pe care l-a avut şi Ceauşescu în 21 decembrie 1989 când a promis creşterea unor venituri şi indemnizaţii… Chiar dacă Băsescu l-ar numi pe Raed Arafat prim ministru, asta nu ar