De aproape şapte ani,Cercul Studenţesc de Neurologie şi Neurochirurgie Cluj cultivă interesul pentru creier printre tinerii curioşi şi pasionaţi de neuroştiinţe. Despre prezentările, gărzile şi cercetările studenţilor de la UMF „Iuliu Haţieganu“, în materialul drei Sorina Vasile, la rubrica Student la medicină.
Povestea grupului care înseamnă pasiune pentru neurochirurgie şi neuroştiinţe printre studenţii la medicină din Cluj.
E duminică seara şi Cristina Aldea, studentă în anul III la UMF „Iuliu Haţieganu“, pune pe grupul de Facebook al Cercului Studenţesc de Neurologie şi Neurochirurgie Cluj o imagine RM a unui creier cu leziune în formă de fluture care invadează ambele emisfere cerebrale. În câteva minute sunt zeci de răspunsuri. Diagnosticul e stabilit repede: glioblastom, cea mai frecventă formă de tumoră malignă a sistemului nervos. De aproape şapte ani, Cercul de la Cluj cultivă astfel interesul pentru creier printre studenţii curioşi şi pasionaţi de neuroştiinţe. Totul a început când Horaţiu Ioani, atunci student (azi medic neurochirurg), a înfiinţat un grup care organizează săptămânal întâlniri unde se discută subiecte din acest domeniu, demne de toată atenţia. Cristina Aldea împreună cu Alexandru Tatomir sunt de anul trecut noii coordonatori ai Cercului, după ce George Ungureanu, fostul coordonator, a devenit şi el rezident pe neurochirurgie. Cristina e interesată de neuroştiinţe din liceu şi vine la Cerc din primul an de facultate. Tot de atunci merge în gărzi şi asistă la operaţii – s-a hotărât că vrea neurochirurgie după prima operaţie de adenom hipofizar pe care a văzut-o în semestrul doi din anul I.
Neurochirurgie pe înţelesul tuturor
În fiecare joi, de la şapte şi jumătate seara, biblioteca clinicii de neurochirugie din Cluj se umple cu peste 50 de medicinişti care stau în spatele unui retroproiector şi ascul